De ontwikkeling van waterplanten aan oevers wordt regelmatig door ongunstige factoren (bodemgesteldheid, waterdiepte, stroming, wisselende waterstanden, golfslag etc.) bemoeilijkt of totaal verhinderd. Speciaal op plaatsen waar snel een oppervlakte gelijkmatig voorzien moet worden van vegetatie bieden Armaflor-kokosmatten beslissende voordelen ten opzichte van losse beplanting.

De Armaflor-kokosmatten bestaan uit kokosvezels waaromheen een kokosnet is genaaid welke dienst doet als vegetatiedrager. De kokosmatten worden individueel, afhankelijk van omstandigheden en inzet volgens een schema beplant. Bij toepassing als rietmat word uitsluitend riet (Phragmites australis) als beplanting gebruikt, dat tijdens de kweekperiode een dicht wortelnet aan de onderkant van de mat vormt en totaal door de mat groeit. Pas bij totale doorworteling worden onze kokosmatten uitgeleverd en gelegd.

Behalve rietmatten leveren wij ook vegetatiematten voorzien van planten uit de oever- en waterzone. Hierbij is er keuze uit hoge of lage beplanting. Ook decoratieve beplanting is mogelijk. Wij werken uitsluitend met inheemse soorten. Een plantschema naar uw keuze behoort ook tot de mogelijkheden. Onze beplante kokosmatten zijn geschikt bij grotere oppervlakken, bv. wateropvangbekkens en retentiebodems. Maar ook als bescherming en verfraaiing van diverse oevers, denk hierbij aan sloten, vijvers, en bv. grachten in stedelijke gebieden. Door gebruik te maken van kant en klare matten zal er minder uitval door uitspoeling zijn maar ook schade veroorzaakt door waterdieren en bv. spelende kinderen wordt geminimaliseerd. De matten worden afhankelijk van hun afmetingen bevestigd met houten palen van 30 of 50 cm lang.

Naast de duidelijke snellere montagetijd (in vergelijking tot het gebruik van losse planten) is de snellere groei van de ingeplante waterplanten een groot voordeel. Ook is het percentage uitval ten opzichte van stuks beplanting minimaal. Door het relatieve lage gewicht van ca. 3-5 kg. p/m² (afhankelijk van de uitvoering) zijn de beplante kokosmatten eenvoudig zonder de inzet van zwaar materiaal te gebruiken. Tevens bestaat er de mogelijkheid om de matten op locatie op maat te maken voor eventuele individuele aanpassingen.

Onze beplante kokosmatten zijn bij levering voorzien van een goed ontwikkeld wortelpakket. Bij levering in het groeiseizoen zal de mat direct in de grond wortelen.

Graag adviseren wij u over plantschema’s en mogelijkheden.